تحقیق-پروژه و پایان نامه | ۳-۷٫ روش تایید پایایی و روایی ابزارجمعآوری داده ها – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
تحقیقات توصیفی که بیشتر تحقیقات علوم رفتاری از آن نوع است، شامل مجموعه روشهایی هستند که هدف آن ها توصیف شرایط یا پدیده های مورد بررسی است (سرمد و همکاران، ۱۳۹۰، ص. ۸۱ و۸۲). در تحقیقات توصیفی، آنچه هست یا وضعیت موجود پدیده ها مورد بررسی قرار میگیرد و محقق به توصیف دقیق فعالیتها، اشیاء، فرآیندها و اشخاص بدون هیچگونه دخالت یا استنتاجذهنی می پردازد (حسنزاده، ۱۳۸۷، ص. ۱۴۲). علاوه بر این، تحقیقات توصیفی انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها تحقیقات پیمایشی است. مطالعه حاضر بر مبنای نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی – پیمایشی میباشد.
در ضمن تحقیق حاضر بر مبنای نوع داده های گردآوری شده از نوع طرحهای کمی میباشد . هنگامی که پژوهشگر میخواهد جنبههای مشاهده پذیر یک پدیده را که قابل اندازه گیری است مورد بررسی قرار دهد میتواند از روش های تحقیق کمی بهره بگیرد (بازرگان،۱۳۹۱) .
۳-۲-۱ . فرایند اجرایی تحقیق
جدول ۳-۱ فرایند اجرایی تحقیق را نشان میدهد که در آن تمامی مراحل و فعالیت های پژوهش تا پایان طرح آمده است :
جدول ۳-۱) فرایند اجرایی تحقیق
عناوین هر مرحله
زمان انجام مراحل (ماه)
۱
۲
۳
۴
۵
۶
جمع آوری منابع مرتبط
مرور متون و بررسی پیشینه
جمع بندی معیارهای اساسی و مهم
ارائه ی چهارچوب نظری پژوهش
تدوین نهایی یافته های نظری
تدوین پرسشنامه و تأیید آن
گرد آوری داده ها از طریق پرسشنامه
تحلیل و تفسیر داده ها
جمع بندی و ارائه ی پیشنهادات
۳-۳٫ جامعه ی آماری
جامعه عبارت است از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند و پژوهشگر مایل است که درباره صفت یا صفت های متغیر واحدهای آن به مطالعه بپردازد(سرمد و همکاران ، ۱۳۹۰، ص ۱۷۷). اهمیت انتخاب درست جامعه از آنجایی است که پژوهشگر مایل است یافته های خود را که در مورد شرکت کنندگان خاصی به دست میآید ، به مجموعه ی بزرگتری که شرکت کنندگان از آن انتخاب شده اند (جامعه) تعمیم دهد (هومن ، ۱۳۹۰ ، ص ۲۶۶) . با توجه به مطالبی که عنوان گردید ، در این تحقیق، جامعه آماری عبارت است از کلیه مدیران و پرسنل مطلع در حوزه موضوع تحقیق و همچنین درگیر در فرایندهای اصلی سازمانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان قم میباشد.این تعداد ۱۴۰ نفر میباشند
۳-۴ . حجم نمونه آماری
از آنجا که حجم یا اندازۀ اکثر جامعههای تحقیقی بسیار بزرگ است و اندازه گیری ویژگی مورد پژوهش برای تک تک افراد یا عناصر جامعه میسر نیست، نمونه ای از جامعه مورد نظر انتخاب می شود و بر اساس یافته های حاصل از نمونه، این نتایج به کل جامعه تعمیم داده می شود. بنابرین نمونه عبارت است از زیر جامعهای که از کل جامعه انتخاب می شود و معرف آن است (دلاور، ۱۳۹۰، ص. ۴). با توجه به مطالبی که عنوان گردید ، در این تحقیق، جامعه آماری عبارت است از کلیه مدیران و پرسنل مطلع در حوزه موضوع تحقیق و همچنین درگیر در فرایندهای اصلی سازمانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان قم میباشد.این تعداد ۱۰۳ نفر میباشند
۳-۵ . روش نمونه گیری
مزایای نمونه گیری و مطالعه بر روی نمونه انتخاب به جای جامعه آماری را می توان به شرح زیر عنوان کرد :
۱-دقت بیشتر : با انتخاب نمونه محدودتر نسبت به جامعه ی آماری ، محقق امکان اعمال دقت بیشتر در مطالعه را پیدا میکند .
۲- صرفه جویی در وقت : دامنه محدود نمونه ، زمان کمتری را نسبت به وقت مورد نیاز برای مطالعه تمام جامعه آماری خواهد داشت.
۳-کاهش هزینه : بدون تردید ایجاد محدودیت هزینه ، دامنه مطالعه پژوهش را می کاهد .
تعداد نمونه مورد نظر با توجه به تعداد جامعه آماری پژوهش ، از طریق فرمول کوکران تعداد ۱۰۳ نفر میباشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده تعیین خواهد شد.
۱۰۲٫۸۰۲۹۶۶۵۸۷۶۶
در اینجا مثل بالا، انحراف معیار برابر ۶۶۷/۰ و مقدار احتمال نرمال استاندارد با توجه به جدول برابر با ۹۶/۱ و دقت مورد انتظار محقق نیز برابر با ۱/۰ و حجم کل جامعه مربوط به کارکنان سازمان ۱۴۰ نفر میباشد.
۳-۶ . روش گردآوری داده ها
برای جمع آوری اطلاعات از روشهای زیر استفاده گردید:
مطالعات کتابخانهای: جهت گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری و ادبیات تحقیق موضوع، از منابع کتابخانهای، مقالات، کتابهای مورد نیاز و نیز از شبکه جهانی اطلاعات استفاده شده است.
تحقیقات میدانی: به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات برای تجزیه و تحلیل از پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روش مستقیم برای کسب داده های تحقیق است. پرسشنامه مجموعه ای از سوالهاست که پاسخ دهنده با ملاحظه آن ها پاسخ لازم را ارائه میدهد که این پاسخها داده های مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل میدهد. از طریق سوالات پرسشنامه میتوان دانش، علاقه، نگرش فکری فرد را مورد بررسی قرار داد (سرمد و همکاران،۱۳۹۰، ص. ۱۴۱).
پرسشنامه پژوهش حاضر که پرسشنامه ی استاندارد ارزیابی عمومی عملکرد بر اساس مدل تعالی سازمانی اروپا EFQM(ویرایش ۲۰۰۳) میباشد ، حاوی ۹ بخش سوالات مرتبط با ۹ معیار EFQM میباشد که عبارتند از :
رهبری ، خط مشی و استراتژی ، کارکنان ، همکاری های تجاری و منابع ،فرایندها ، نتایج مشتری ، نتایج کارکنان ، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد
جدول ۳-۲) فرایند اجرایی تحقیق
معیار
تعداد سؤالات
۱-رهبری
۵
۲-خط مشی و استراتژی
۴
۳-کارکنان
۵
۴-همکاری های تجاری و منابع
۵
۵-فرایندها
۷
۶-نتایج مشتری
۸
۷-نتایج کارکنان
۵
۸-نتایج جامعه
۳
۹-نتایج کلیدی عملکرد
۷
۳-۷٫ روش تأیید پایایی و روایی ابزارجمعآوری داده ها
ویژگیهای فنی پرسشنامه در پژوهش حاضر در دو بخش روایی و پایایی به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفته است.
الف. روایی:
روایی از واژه روا به معنای جایز و درست گرفته شده است و روایی به معنی صحیح و درست بودن است (خاکی، ۱۳۹۰، ص. ۱۳۲). منظور از روایی ابزار اندازه گیری این است که مقیاس و محتوای سوالات مندرج در ابزار دقیقاً متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد. روایی انواعی دارد که یکی از مهمترین آن ها عبارتند است از:
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 07:40:00 ب.ظ ]
|